Live event

Duurzaam digitaal

25 okt 2022
9u30 tot 16u00
Elewijt Center

Duurzaam Digitaal

25 OKT
Digital School Today

Digitaal onderwijs voor iedereen

Sinds de Digisprong is digitalisering in het onderwijs een must. Dat is positief, want het maakt dat al onze kinderen leren werken met tools die steeds meer geïntegreerd worden in ons dagelijks leven, zowel privé als professioneel. Hoe zorg je ervoor dat deze investering echt verandering brengt op je school op lange termijn en geen project dat uitdooft als het geld op is? Met andere woorden: hoe maak je digitalisering duurzaam? 

De mate waarin leerkrachten opgeleid worden en zich zelfzeker genoeg voelen om met behulp van technologie les te geven, heeft een zeer grote impact op het slagen van je digitale schoolproject. Het bepaalt of de toestellen waarin je investeert daadwerkelijk gebruikt worden of vooral stof liggen vergaren een kast.  

Leerlingen die niet de kans krijgen om ook thuis op een degelijke manier verder te leren en experimenteren met technologie zullen achterop hinken, wat misschien wel even bepalend wordt voor hun toekomst als bijvoorbeeld een taalachterstand.  

Hoe zorg je ervoor dat iedereen “mee” is, zowel het schoolteam als al je leerlingen, los van hun achtergrond?

Hoe gebruik je de Digisprong als aanzet hiervoor en hoe besteed je dit budget best als je weet dat dit nog maar het begin is? Hoe zetten we technologie in om leerkrachten te ontzorgen in plaats van de werkdruk nog hoger te leggen?  

Dit is wat wij verstaan onder een duurzame digitalisering. Dit gaat dus over meer dan enkel het milieu, er zijn nog vele andere interpretaties die minstens even belangrijk zijn.  

Op deze 4de editie van Digital School Today willen we directies, leerkrachten en ICT-coördinatoren inzichten meegeven, inspireren en motiveren rond dit thema, met het oog op een duurzame digitale toekomst van ons onderwijs.

Leer bij over digitalisering in het onderwijs van experten

BertSmits

Bert Smits

Gedelegeerd bestuurder van Schoolmakers en voorzitter van het Mysterie van Onderwijs

Bert is pedagoog, auteur en sociaal ondernemer. Hij helpt overheden, bedrijven, scholen en andere organisaties door complexe transitieprocessen op te bouwen en het hoofd te bieden. In december 2019 ontving Bert in Dubai nog een award als top 100 World Education Leader.  Hij werd in april nogmaals gelauwerd met een ‘outstanding leadership award’ voor zijn bijdrage in onderwijs.  

Bert vertelt in zijn keynote hoe digitalisering kan helpen bij een efficiëntere schoolorganisatie, waarbij o.a. het lerarentekort kan worden ondervangen en we leerlingen meer op maat kunnen begeleiden.  Als digitalisering mag dienen als grondplan bij de verbouwing van ons onderwijs, dan is er heel veel mogelijk. 

ilse-marien

Ilse Mariën

Post-doc onderzoeker bij imec SMIT aan de VUB

Ilse onderzoekt de maatschappelijke impact van digitaliseringsprocessen en bestudeert wie er digitaal wordt buitengesloten, en bovendien welk beleid, welke acties en initiatieven nodig zijn om ervoor te zorgen dat elke burger kan deelnemen aan de huidige digitale samenleving.

Jongeren worden vandaag als digital natives beschouwd. Nochtans mogen we niet zomaar aannemen dat iedereen voldoende toegang heeft tot de nodige tools om digitale vaardigheden te ontwikkelen. Hoe kunnen we digitale achterstand bij leerlingen én leerkrachten herkennen en hoe kunnen we vanuit het onderwijs oplossingsgericht werken om digitale exclusie te vermijden? Ilse opent je ogen voor een zeer relevant maatschappelijk probleem vanuit een positieve en actiegerichte benadering. 

Ulrich_Petre

Ulrich Petré

Adviseur digitalisatie & innovatie VOKA-Kamer van koophandel Vl-Brabant

Ulrich is gepassioneerd door digitalisering en vooral hoe je je leven en je werk kan verrijken door er bewust(er) mee te leren omgaan.  Naast keynote spreker over digitaal bewustzijn en leergoesting, is hij adviseur digitalisatie en innovatie bij Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant waar hij ondernemers inspireert, begeleidt en ondersteunt in hun digitale transformatie.

Digitalisering heeft een ingrijpende invloed op onze arbeidsmarkt. De toenemende digitalisering van onze samenleving en bedrijven biedt kansen en opportuniteiten, maar brengt ook risico’s en gevaren met zich mee.  Daar is ons onderwijs zich niet altijd van bewust. Nochtans mag het deze dans niet ontspringen. Onderwijs heeft namelijk tot doel haar leerlingen voor te bereiden om te kunnen meedraaien in onze digitale(re) samenleving.

In deze keynote schetst Ulrich de impact van digitalisering op de arbeidsmarkt en geeft hij handvaten mee om hier op school mee aan de slag te gaan. 

debat

Debat: Digisprong

1 jaar na de Digisprong: terugblik en vooruitblik

Hoe verliep het eerste jaar Digisprong? Wat zijn de voordelen en waar liggen de hindernissen? Hoe gebruiken we de Digisprong als springplank voor de toekomst? 

Enkele belangrijke experten gaan met elkaar in gesprek over één van de grootste investeringen ooit in ons 
onderwijs. 

Laat je inspireren tijdens de break-out sessies

Verken op een interactieve manier een digitaal vakgebied naar keuze en verdiep je in één aspect van digitale transformatie in het onderwijs. Kies voor elke breakout-sessie één workshop die jij wil volgen. Benieuwd welke workshops er zijn? Ze verschijnen hieronder in de loop van komende weken!

Break-out sessies 1

To be announced

Binnenkort meer info!

Break-out sessies 2

To be announced

Binnenkort meer info!

Noteer deze interactieve dag over de digitale transformatie snel in je agenda!

25 oktober 2022
9u30 tot 16u00
Elewijt Center

Inschrijven

Tickets worden verkocht vanaf midden augustus.
Wil je dit interactief en leerrijk evenement zeker niet missen? Schrijf je dan snel in op de mailinglist via dit formulier en blijf als eerste op de hoogte!

 

Maak kennis met Econocom

Econocom is een Europese groep die de digitale transformatie mogelijk maakt voor bedrijven, scholen en instellingen. Als Econocom Education is het onze missie bij te dragen aan onderwijsvernieuwing dankzij het duurzaam inzetten van technologie.

Sinds de overname van Switch Education in 2020, heeft Econocom een gepassioneerd team voor onderwijs, dat al meer dan 20 jaar ervaring heeft opgebouwd met de implementatie van technologie op scholen.

We geloven in een digitale toekomst in het onderwijs. Daarom begeleiden we je graag doorheen het hele innovatietraject. Van het begrijpen van de verwachtingen en het definiëren van behoeften, tot pedagogische ondersteuning.

In samenwerking met

Partners