Online event

Hoe digitaal is jouw klasklokaal?

4 mei 2021
11u00 tot 16u00
Online event

Hoe digitaal is jouw klasklokaal?

4 Mei
Digital School Day

Start met digitaal lesgeven

Het afgelopen jaar werden scholen uitgedaagd om meer online les te geven. Voor velen vormde dit een grote, maar leerrijke uitdaging. Meer dan ooit werd bevestigd dat de toekomst digitaal is en dat het onderwijs mee moet evolueren. Niet enkel op het vlak van online lesgeven, maar ook op het vlak van meer digitaal lesgeven in de klas met behulp van laptops en tablets.

Digitale tools helpen met probleemoplossend denken, creativiteit en samenwerken. Vaardigheden die in de toekomst alsmaar belangrijker worden.

Daarom organiseren we deze derde editie van Digital School Today die online zal doorgaan op 4 mei 2021.

Tijdens dit online evenement ontdek je alles wat je moet weten over digitaliseren in het onderwijs. Leer tijdens de praktische breakout-sessies hoe je zelf aan de slag kan gaan of luister naar getuigenissen van Het Laerhof of Sint-Ursula-instituut. Bovendien zijn er ook nog de keynotes van Dirk Van Damme en Ben Weyts.

Leer bij over digitalisering in het onderwijs van twee experten

Dirk-van-damme

Dirk Van Damme

Senior Counsellor bij het Directorate for Education and Skills bij de OESO in Parijs

De eerste keynote-spreker is niemand minder dan Dirk Van Damme, Senior Counsellor bij het Directorate for Education and Skills bij de OESO in Parijs. De pandemie toonde aan dat er nog heel wat opportuniteiten zijn op vlak van digitalisering in het Vlaamse onderwijs.

Tijdens zijn keynote zal Dirk vertellen over de noodzaak van een digitale strategie voor het uitbouwen van een toekomstgericht onderwijs. Digitalisering biedt bovendien ook enorme mogelijkheden voor kwaliteitsvol onderwijs dat aan elk kind de optimale kansen biedt om zich verder te ontwikkelen.

ben-weyts

Ben Weyts

Vlaamse minister van Onderwijs

De tweede keynote zal gegeven worden door de huidige Vlaamse minister van Onderwijs, Ben Weyts. Minister Weyts komt spreken over de Digisprong: een ongeziene investering in de digitalisering van ons onderwijs.

Het doel is om de coronacrisis te beschouwen als een kans om de achterstand inzake digitalisering in het onderwijs om te buigen in een voorsprong. Er komt een grote investering in ICT-materiaal, maar ook in ICT-vaardigheden, -ondersteuning, -opleidingen, enzovoort.

Laat je inspireren tijdens de break-out sessies

Verken op een interactieve manier een digitaal vakgebied naar keuze en verdiep je in één aspect van digitale transformatie in het onderwijs. Kies voor elke breakout-sessie één workshop die jij wil volgen. Benieuwd welke workshops er zijn? Wij zetten ze even op een rijtje:

Break-out sessie 1

Online en samenwerkend leren

Tijdens deze workshop leer je hoe je leerlingen op een efficiënte manier online laat samenwerken in verschillende documenten. Dankzij deze aanpak vergaren ze nieuwe inzichten, beheersen ze de leerstof veel beter en delen ze kennis met elkaar.

Digitaal differentiëren

Elke leerling is anders en leert op een ander tempo. In deze workshop leer je bij over het inzetten van digitale tools om leerlingen meer op hun niveau te kunnen opvolgen, zodat elk kind
maximaal kan leren.

Digital storytelling

Storytelling gebeurt in elk vak en in elke taal. Hoe vertel je je verhaal op een interessante manier in meerdere talen? Er zijn verschillende technieken en apps die je hierbij helpen. Hou je leerlingen gemotiveerd en laat ze actief deelnemen aan de lessen. Alles wat je hierover moet weten, leer je tijdens deze workshop.

Integrale aanpak met technologie in de klas

Hoe kan technologie leergebiedoverschrijdende vakken ondersteunen? Deze boeiende en
praktijkgerichte sessie toont hoe je technologie in elk aspect van het lesgeven het best inzet.

Apple Teacher: Tips & tricks

Een gemakkelijke manier om heel leuke dingen te maken? Het bestaat! Gebruik een Apple Pencil terwijl je in Keynote presenteert of zet Numbers in om een mindmap of biotoopstudie te maken.
Ontdek het Apple Teacher-programma en de eindeloze mogelijkheden van de apps.

Nieuwe leerplannen 1ste en 2de graad

In de nieuwe leerplannen spelen digitale competenties een steeds grotere rol. Dit heeft uiteraard een invloed op je manier van lesgeven. Tijdens deze sessie wordt duidelijk hoe je dit op een creatieve manier invulling kan geven.

Ons verhaal: middelbare school

Een verhaal uit de digitale praktijk. Het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, de grootste tabletschool van België. Deze school voorziet voor 1850 leerlingen en 250 leerkrachten tablets en beschikt zelfs over een eigen digitale coach. Volg deze sessie als je meer wil weten over de gang van zaken in deze vooruitstrevende middelbare school.

Break-out sessie 2

Principes van (digitale) instructie

Tijdens deze sessie word je ondergedompeld in de instructieprincipes. Enkele voorbeelden hiervan zijn “spreid oefeningen in de tijd” of “hoe kan je ondersteunen bij moeilijke opdrachten”. Aan de hand van voorbeelden gaan we deze meteen koppelen aan digitale tools.

Klasmanagement

Hoe deel je je klas digitaal in? Hoe verdeel je digitaal taken? Hoe deel je lesmateriaal op een makkelijke manier? Hoe behoud je de aandacht van leerlingen, zelfs in een afleidende thuisomgeving? Ontdek de geheimen van het digitale klaslokaal en deelt concentratietips tijdens deze workshop.

Digitaal evalueren

Is iedereen mee? Bewaar het overzicht van je klas met de hulp van digitale tools. Zo weet je pas zeker of je leerlingen écht mee zijn. Ontdek in deze workshop een aantal best practices voor het evalueren van je leerlingen met oog voor vooropgestelde doelen.

Iedereen mee met ICT

In deze sessie krijg je inzichten mee waar je als bestuurslid mee aan de slag kan gaan om de onderwijskwaliteit te verbeteren. ICT-innovatie in je klaslokaal staat hier centraal. Het is essentieel dat je hele team zich mee inzet voor deze transformatie.

Technologie als zorgondersteuner

Ook leerlingen met leerproblematiek, autisme, … hebben baat bij het gebruik van technologie. Hoe begeleid je het best deze leerlingen? Zet technologie in als ondersteuner bij het leerproces van deze leerlingen. Zo bestaan er al voor lees functies, kleuraanpassingen, visuele hulpmiddelen, enzovoort. Tijdens deze sessie ontdek je heel wat tips tips om technologie op een efficiënte manier toe te passen.

Jamf en Apple

Met de Mobile Device Management-software van Jamf automatiseer je het beheer en de beveiliging van je Apple-apparaten. De ICT-coördinatoren van je school stellen op afstand alle apparaten tegelijk in. Zo zijn je toestellen extra beschermd en kunnen de ICT-beheerders deze vanop afstand up-to-date houden. Deze sessie helpt je het meeste uit je toestellen te halen.

Ons verhaal: lagere school

Luister mee naar het verhaal van GO! basisschool Het Laerhof. Zij zijn van een offline naar een online leeromgeving gegaan. Natuurlijk had dit een grote impact op de leerlingen en leerkrachten. Tijdens deze sessie kom je te weten welke evolutie ze hebben doorgemaakt en welke voordelen dit met zich meebracht voor hun school.

prijzen

Win een Digitale Rugzak!

Het voorbije jaar vroeg heel wat extra inzet en flexibiliteit binnen het onderwijs. We zetten jullie graag in de bloemetjes! Wie deelneemt aan Digital School Today 2021 maakt kans op één van 10 schitterende prijzen. De hoofdprijs is 1 Digitale Rugzak, bestaande uit: 1 iPad Air met hoes, keyboard én een Apple Pencil. Alles wat je nodig hebt om handig te werken!

* de afgebeelde producten zijn niet bindend: modellen en kleuren kunnen afwijken
* prijzen worden verloot onder deelnemers tijdens het event op 4 mei 2021. 

Schrijf je snel in voor deze interactieve dag over de digitale transformatie.

4 mei 2021
11u00 tot 16u00
Online event

Inschrijven

Wil je deze interactief en leerrijk evenement niet missen? Schrijf je dan snel in via dit formulier en claim jouw plek voor je favoriete breakout-sessie.

 

Maak kennis met Econocom

Econocom is een Europese groep die de digitale transformatie mogelijk maakt voor bedrijven, scholen en instellingen. Als Econocom Education is het onze missie bij te dragen aan onderwijsvernieuwing dankzij het duurzaam inzetten van technologie.

Sinds de overname van Switch Education in 2020, heeft Econocom een gepassioneerd team voor onderwijs, dat al meer dan 20 jaar een sterk partnerschap heeft opgebouwd met Apple.

Kortom: we geloven in een digitale toekomst in het onderwijs. Daarom begeleiden we je graag doorheen het hele innovatietraject. Van het begrijpen van de verwachtingen en het definiëren van behoeften, tot pedagogische ondersteuning.

In samenwerking met